• Kayseri/Türkiye
    +90 352 353 36 38

    Güneş Enerjili Tarımsal Sulama

    Güneş Enerjili
    Tarımsal Sulama

    Tarlanızı, bahçenizi ya da binbir emekle can verdiğiniz ekinlerinizi sulamak için fosil yakıtlara dayalı enerji kaynaklarını mı kullanıyorsunuz? Güneş enerjisi sistemleri ile ekinlerinizi sulamak için artık jeneratör ya da yakıt kullanmayacak, sistemi açıp kapatmakla uğraşmayacaksınız. Bir defa yapacağınız yatırım ile sulama için harcadığınız elektrik faturalarınızda tasarruf edebilirsiniz.

    Güneş Tarlası Arazi Özellikleri ve Arazi Seçimi Nasıl Olmalı?

    Tarımsal alanlarda şebeke elektriği bulunmaz bu nedenle tarımsal sulama fosil kaynaklı enerjiler ile yapılır. Ancak bu kaynaklar hem maliyetlidir hem gürültülü. Sürekli ek gider çıkarması da cabası. Güneş enerjisi ile yapılan tarımsal sulamalar ise tüm bu yukarıda saydıklarımızın aksine ekonomiktir. Sessiz olmasının yanı sıra çevre dostudur.

    Güneşin yaydığı enerjinin sadece 2.000.000’da 1’inin yer yüzüne yansıdığını biliyor muydunuz? Sonsuz bir enerji kaynağı olan güneşin bu %1’lik oranı bile tüm dünyamızı ısıtmaya yetecek güçte. Güneş ışınlarının tamamı yeryüzüne ulaşmaz; %30 civarı dünya atmosferi tarafından geriye yansıtılır ve geri kalan %20’lik dilim atmosfer ve bulutlarda tutulur. Güneş enerjisi ile dünyanın ısısı yükselir ve “yaşam” doğar. Güneşin tam anlamıyla tüm enerjisini yansıtmasa bile bir kısmı dahi dünyanın ihtiyacını karşılayacak düzeydedir. Güneş enerjisi sadece dünyamızı ısıtmakla kalmaz, bize pek çok “çözümü” de beraberinde getirir. Güneş enerjisinin kullanım alanlarından biri tarım. Güneş enerjisi iki ana formda karşımıza çıkabilir; ısıl uygulamalar ve elektrik enerjisi üretimi.

    Isıl uygulamalar denince aklımıza; sıcak su üretimi, buhar üretimi, sera ısıtma, kapalı hacimlerin ısıtılması, kapalı hacimlerin soğutulması, yüzme havuzlarının ısıtılması, su üretimi, buz ve tuz üretimi gelir. Elektrik enerjisi uygulamalarını ise fotovoltaik sistemler ve ısıl yöntemler olarak ele alabiliriz.

    Güneş Enerjisi ile Tarımsal Sulama

    Güneş enerjili sulama sisteminin faydası nedir öncelikle bu sorunun yanıtı ile başlayalım söze. Güneş enerjili sulama sisteminin sadece kurulum maliyeti vardır, ek giderleri yoktur. Ortalama 25 yıl kadar ömrü vardır eğer bakım koşulları düzenli yerine getirilirse. Tarımsal faaliyetlerin önemli bir kısmını sulama masrafları oluşturur ve bu masraflar direkt olarak enerjiye bağlıdır. Ancak tarım arazileri genelde enerji nakil hatlarından uzak yerde konumlanır. Uzaklık durumunda akülü güneş enerji sistemleri uygulanabilir. Uzun vadede tasarruf sağlayacaktır üstelik.

    Sera Uygulamalarında Güneş Enerjisi Kullanımı

    Sera sistemleri, belirli bir sıcaklık düzeyinde çalışan sistemlerden oluşur. Bu nedenle en çok dikkat edilmesi gereken nokta sıcaklık kontrolüdür. Güneş enerji sistemlerinde faydalanılan alanlardan biridir. Sıcaklığı düzenli olarak kontrol edebilmek için iki yöntem ön plana çıkar. İlk yöntem güneş kollektörleri kullanmaktır. Bir diğer yöntem ise güneş enerjisinden elektrik üretimidir. Önce güneş enerjisi sistemi ile elektrik elde edilir ve arından üretilen bu elektrik su ısıtma işleminde kullanılır ve böylece seranın ısıtılması sağlanır. Bu sistemlerde güneş panelleri, aküler ve invertörler kullanılır.

    Güneş Enerjisi ile Sulama Yapmanın Avantajları Nelerdir?

    Güneş enerjisinin tarımda sulama için kullanılması beraberinde pek çok avantajı getirir. Bu avantajlardan birkaçını aşağıdaki gibi sayabiliriz;

    Güneş enerjisi ile yapılan sulama ekonomiktir ve size sürekli ek masraf çıkarmaz.
    Sürekli artan yakıt ya da şebeke fiyatlarından etkilenmez.
    Çevre dostudur ve uzun ömürlüdür.
    Sürekli bakım gerektirmez, belirlenen dönemlerde bakım yapılması yeterlidir.
    Gürültülü sistemler hem çevreyi rahatsız eder hem çalışma verimini olumsuz etkiler. Güneş enerjisi sistemleri gürültüsüz çalışır böylece sakin bir ortam olur.

    Tarımsal Sulamada Güneş Enerjisi Desteği

    Güneş enerjisi ile tarımsal arazinin işletme maliyetleri önemli oranda düşer. İlk başta kâğıt üzerinde yüksek görünür ancak uzun vadede kazanç elde edilir. Burada en cazip avantajlardan biri elektrik şebekelerinin beklenmedik ve şaşırtıcı fiyat artışlarından etkilenmemek. Ayrıca tarımsal sulama hibe desteği ile (güneş enerjili sulama, güneş enerjili damla sulama sistemleri, yağmurlama ve benzeri gibi) ciddi oranda kar elde edebilirsiniz. Tarımsal sulama hibe desteği her yıl Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen tarihlerde ilan edilir.

    Temiz Enerji

    Yüksek Verimli Paneller

    Şebeke Entegreli Sistemler

    4 Mevsim Kullanım

    25 Yıl Verim Garantisi

    Magnum Enerji

    Üretimde Süreklilik, Enerjide Tasarrufla Olur!